Início » Husdjur » Allergi och hund: Kan jag ha hund om jag har allergi?

Allergi och hund: Kan jag ha hund om jag har allergi?

Även om ingen hund är riktigt allergivänlig, är vissa raser bättre än andra för allergiker.
Genom att göra ett allergitest kan du bättre avgöra vilken hund som är bäst för dig. Det finns flera sätt att minska hundallergener, inklusive skötsel och att hålla ett rent hem.

Att dela ditt liv med en hund är en speciell upplevelse. När allt kommer omkring är de bedårande och erbjuder villkorslös kärlek. Faktum är att att ha en hund hemma kan erbjuda många fördelar, särskilt för barn, såsom större medkänsla och självkänsla.

Men hur påverkar hundar vår hälsa?

Ny forskning har visat att barn som utsätts för hundar kan ha en lägre risk för astma. Och överraskande nog kan exponering för hundar före ett års ålder skydda mot framtida allergier. Men vad händer om du misstänker att du redan har en hundallergi? Kanske får du rinnande näsa eller rinnande ögon när du är i närheten av en hund. Eller vad händer om du redan har fått diagnosen hundallergi?

Tja, att ha en hund kommer definitivt inte att lindra dina symtom. Betyder detta att du aldrig kan skaffa en hund, eller kan en så kallad ”hypoallergen” hundras vara svaret? Finns det ens något sådant som en ”hypoallergen” hund? Eller finns det andra alternativ?

Allas allergier är olika och varierar från mild till svår. Och det finns åtgärder du kan vidta för att minimera din exponering. Beroende på din situation kan det vara meningen att du ska leva utan hund. Men om du tar dig tid att göra din forskning, få ordentliga allergitestningar och arbeta för att hålla allergener borta, kan hundägande vara en möjlighet. Läs vidare för att se om att äga en hund, även om du har allergier, kan vara i din framtid.

Vad orsakar allergier hos hundar?

”Hypoallergena” hundraser definieras ofta som de som antingen inte fäller eller är hårlösa. ”Raser som tidigare ansågs vara ”hypoallergena” är faktiskt raser eller typer av hundar med minimal utsöndring eller vars pälstyp (eller brist på päls) kan göra dem mindre benägna att skapa en reaktion på grund av vilken typ av päls de har. race”, bekräftar o Dr. Jerry Klein chefsveterinär vid AKC.

Men avgör verkligen en hunds päls risken för en allergisk reaktion?

För de flesta människor med hundallergi är hundmjäll inte problemet. Enligt Dr. Små , det är inte nödvändigtvis pälsen, utan håret, som orsakar allergiska reaktioner hos människor. Mjäll är de små hudbitarna som hunden fäller, precis som människor ”fäller” mjäll. Denna mjäll hamnar ofta i kombination med andra allergener, såsom proteiner som finns i hundurin, avföring och saliv.

I de flesta raser kan fällpäls bära proteiner och mjäll i hela ditt hem. De så kallade ”hypoallergena” raserna har inte detta problem. Men naturligtvis kan de fortfarande orsaka en allergisk reaktion. Ingen ras är verkligen allergisäker. Faktum är att ”hypoallergena” hundar kan producera lika många allergener som deras pälsiga, utgjutande kusiner. Och alla dessa allergiframkallande proteiner kan bli luftburna, speciellt när din hund slickar sig själv medan den sköter sig. Hår och proteiner kan också överföras direkt till dig när du klappar din hund eller om din hund slickar dig.

Så, trots deras etikett, finns det ingen garanti för att en ”hypoallergen” hundras inte kommer att utlösa dina allergier.

Vad är ett allergitest?

Om det inte finns en riktigt allergivänlig hund och du tror att du kan ha allergier, betyder det att allt hopp är förlorat? Inte alls. Det första steget för att avgöra om du kan leva med en hund är att genomgå ett allergisensibiliseringstest. Även om vad som orsakar dina allergier kan verka uppenbart, ställ inte självdiagnos eftersom dina symtom kan vara orelaterade till vad du misstänker. Dessutom är upp till 80 % av personer med allergier allergiska mot mer än en sak. Och dessa allergiska triggers kan läggas till. Så om du har problem med pollen och husdjursallergi kan det räcka med att minska exponeringen för pollen för att hålla din hunds allergisymptom borta.

Dessutom har allergitestning gjort stora framsteg. Medan hudpricktester och traditionella blodtester hjälper läkaren att diagnostisera allergier mot vanliga triggers som husdjur, kan nya blodtester som tittar på allergener på molekylär nivå ge läkare ännu mer information. Med hjälp av en standardblodtagning kan komponentallergentest göras mycket specifika. Det kan identifiera de exakta allergiframkallande proteinerna som kan orsaka dina symtom. Och när det kommer till hundägande kan detta ha en enorm inverkan.

Till exempel är vissa människor bara känsliga för ett hundprotein som heter Can f 5, som endast produceras av hanhundar. Upp till 30 % av personer som enbart är känsliga för Can f 5 kanske kan tolerera en honhund eller en hanhund som kastrerats. Beväpnad med denna detaljerade information om dina allergier, kommer du att ha en mycket bättre position att fatta ett ansvarsfullt beslut om hundägande.

Finns det hundraser som passar personer med hundallergier?

Den verkliga frågan att överväga är hur allvarliga dina allergier är. Om dina symtom är besvärande men tolererbara, så finns det sannolikt en plats för en hund i ditt liv. Och i det här fallet, Mr Dr. Små säger att så kallade ”hypoallergena” hundraser förmodligen är det säkraste valet. Det här är American Kennel Clubs rekommenderade raser för allergiker:

 • Afghansk hund.
 • Amerikansk hårlös terrier.
 • Bedlington terrier.
 • Bichon Frise.
 • Chinese Crested.
 • Bomull Tulear.
 • Jätteschnauzer.
 • Havanais.
 • Irländsk vattenspaniel.
 • Kerry Blue Terrier.
 • Komondor.
 • Lagotto Romagnolo.
 • maltesiska
 • Dvärgschnauzer.
 • Peruansk inkaorkidé.
 • Canis.
 • Portugisisk vattenhund.
 • Puli.
 • Shih Tzu.
 • Mjuk belagd Wheaten Terrier.
 • Spansk vattenhund.
 • Standard Schnauzer.
 • Xoloitzcuintli.
 • Yorkshire terrier.

Det finns ett brett utbud av mindre allergiframkallande hundraser, från den stora, intelligenta och skyddande jätteschnauzern till den lilla, lugna och hårlösa leksaken Xoloitzcuintli. DE Dr. Små påpekar att eftersom mindre raser har mindre av allt kommer de också att producera mindre hår än större raser. Undersök de tillgängliga raserna och hitta en som passar din livsstil. Vill du till exempel ha en energisk hund att delta i hundsporter med, eller föredrar du en lugn knähund? Att hitta rätt matchning är viktigt, så tänk förutom pälsvård och pälspotential på storlek, personlighet, aktivitetsnivå, träningsförmåga med mera.

DE Dr. Små betonar att matchningen bör vara för hundens hela liv, och säger: ”Vad ingen vill är att ge upp en hund på grund av faktorer som en förändring i inkomst, förändrade levnadsförhållanden eller en familjemedlem som utvecklar en allergi”.

Även om det är ett svårt beslut, i det sällsynta fall att du inte kan hitta rätt matchning Dr. Små råder att det kan vara klokare att inte skaffa en hund, än att ta hem en bara för att ge upp den till undsättning.

Tips för att välja hund om du är allergisk mot hund

När du har begränsat dina alternativ är ditt arbete inte klart än. Bara för att en ras passar din livsstil och anses vara ”hypoallergen” betyder det inte att den är rätt för dig. Eftersom varje person är en individ, kommer varje allergisk reaktion att vara annorlunda.

”Där en person kan ha en allergisk reaktion mot en pudel, kanske de inte är allergisk mot en American Hairless Terrier,” varnar Dr. Små . ”Endast den personliga kontaktupplevelsen kommer att vara den avgörande faktorn.”

Därför är det viktigt att fysiskt interagera med din valda ras innan du skaffar en valp eller vuxen hund. Endast genom att klappa och vara runt en viss ras kan du avgöra hur mycket du kommer att reagera, om alls. Dessutom kan du behöva prova flera olika ”hypoallergena” hundraser när du söker efter din matchning, eftersom en ras kan orsaka färre reaktioner än en annan. Dr. Små råder att först begränsa dina val och sedan låta den allergiska personen umgås med en medlem av varje stam från listan. Han föreslår också att man gör detta vid olika tidpunkter för att se om det finns en signifikant skillnad i den allergiska reaktionen.

”Det kan finnas en ras som sticker ut”, enligt honomDr. Små . ”Eller kanske ingen kommer att göra någon skillnad.”

Hur kan du minska hundallergener?

Oavsett vilken ras du väljer, när du väl tar hem din hund, finns det åtgärder du kan vidta för att minska svårighetsgraden av dina allergisymptom. Här är några av dem:

Ta först bort allergener från ditt hushåll. Husdjursallergener är små och lätta, så de fastnar lätt på gardiner, möbler, mattor och sängkläder. Minimera dessa ytor i ditt hem. Använd till exempel persienner istället för gardiner och ha trä- eller linoleumgolv istället för mattor.
För det andra, håll ytorna rena. Dr. Klein rekommenderar att dammsuga dina golv och möbler ofta. Överväg att använda en maskin med ett högeffektivt partikelluftfilter (HEPA). Tvätta också de tyger din hund kommer i kontakt med, till exempel sin säng, så ofta du kan. Håll din hund utanför möblerna och borta från ditt sovrum. Ett hemluftfiltreringssystem utformat för att minska allergener är också ett alternativ.
För det tredje, överväg hygien. Var noga med att tvätta händerna efter att du rört din hund för att hålla allergener borta från huden. Det är också viktigt att hålla din hund välvårdad. Frekvent bad och skötsel kan minska mängden hår som ackumuleras. Låt om möjligt någon annan i familjen göra behandlingen så att du inte reagerar. Och överväg att borsta din hund utomhus för att minimera att extra hår kommer in i ditt hem. Alternativt kan du använda en professionell frisör.

Slutligen finns det många mediciner tillgängliga för att lindra allergisymptom, som kliande ögon eller täppt näsa. Rådfråga din läkare för lämpliga behandlingar. Det kan också vara bra att se en allergiker för immunterapi, vilket är användningen av allergiinjektioner för att bygga upp tolerans hos hundar över tid.

Även om du har en allergi, med hjälp av medicinsk intervention och ovanstående rekommendationer, kan en hund bli en ny favoritmedlem i ditt hushåll.

Läs också  Även den starka "böjen": Alla grät över hundens "farväl" till hennes pojkvän

Relaterade inlägg

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!