Início » Husdjur » Hur uppfattar djur tiden? Alla svar och sanningen du inte visste

Hur uppfattar djur tiden? Alla svar och sanningen du inte visste

Djur som rör sig snabbt – särskilt små, flygande varelser och havens topprovdjur – uppfattar tiden snabbare än andra. Det vill säga att de kan bearbeta fler bilder per sekund än långsamma djur lägre i näringskedjan, som sjöstjärnor, enligt en jämförelse av mer än 100 arter.

”Vi vet redan att olika djur uppfattar tid annorlunda än vi gör,” säger Kevin Healy från University of Galway i Irland, som presenterade resultaten vid ett möte den 20 december i British Ecological Society. Men han ville veta: ”Om du är ett rovdjur, har du snabbare ögon än om du är en växtätare?”

Han och hans kollegor började med att granska redan publicerad forskning om flimmerfusionstestet, ett vanligt mått på den hastighet med vilken djur uppfattar tidens gång. Under testet ökar forskarna frekvensen av ett blinkande ljus tills ett djur ser det som en kontinuerlig blixt, vilket indikeras av reaktionen från ljusreceptorer i djurets näthinna.

Läs också  Hunden krossar internethjärtan eftersom han inte lämnar sin ägares kista

”Det är ungefär som att mäta bildfrekvensen för våra ögon,” säger Healy. Människor kan till exempel upptäcka ljusblixtar så snabbt som 65 blixtar per sekund. Det betyder att de kan uppfatta förändringar i sin omgivning 65 gånger per sekund.

Relaterade inlägg

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!