Início » Husdjur » Kan hundar bli förkylda? – Allt du behöver veta

Kan hundar bli förkylda? – Allt du behöver veta

Sällan livshotande, men alltid irriterande, förkylning är helt enkelt ett faktum för människor.

Men kan hundar bli förkylda?

Hundar kan få infektioner som gör att de nyser och luktar, precis som vi. Men din hunds förkylningssymtom kan också vara resultatet av en allvarligare sjukdom.

Vad är en förkylning?

När folk pratar om förkylning syftar de faktiskt på ett brett spektrum av virus. Alla dessa virus grupperas tillsammans som förkylningsvirus eftersom de orsakar liknande symtom, såsom nysningar, halsont, rinnande ögon och näsa och allmän sjukdomskänsla. Hos människor är de vanligaste virala medlen för förkylningar rhinovirus, som av WebMD uppskattas orsaka över 50 % av förkylningar hos människor, såväl som coronavirus, respiratoriskt syncytialvirus, influensavirus och parainfluensavirus.

Orsakerna till förkylningar hos hundar är liknande. Det finns inget specifikt virus som får etiketten ”förkylningsvirus”. Istället kan flera olika virus orsaka förkylningssymtom hos hundar. Vissa av dessa är allvarligare än andra, så det är viktigt att behandla din hunds förkylningssymtom lite mer seriöst än vad du skulle göra med en mänsklig förkylning.

Vilka är symptomen på en förkylning hos hundar?

Du kanske känner igen några av dina egna förkylningssymtom i hundförkylningssymtom.

Vanliga symtom på förkylning hos hundar inkluderar:

  • Nysning.
  • Hosta.
  • Rinnande eller täppt näsa.
  • Våta ögon.

Dessa symtom kan vara resultatet av ett hundförkylningsvirus, men de kan också vara symtom på allvarligare tillstånd som kennelhosta, influensavirus (hundinfluensa), parainfluensavirus, bronkit eller till och med blindtarmsinflammation.

Om din hund visar dessa symtom är det säkraste att ringa din veterinär för råd. Om din hund också uppvisar en förändring i aptit, feber, kräkningar, diarré eller någon annan förändring i normalt beteende, kan han lida av en allvarligare sjukdom som kräver veterinärbehandling.

Förkylning eller hosta?

Kennelhosta (även känd som infektiös trakeobronkit hos hund) är en mycket smittsam luftvägssjukdom hos hundar. Den är uppkallad efter sin vanligaste överföringsplats – kennlar. På kennlar och andra platser där stora mängder hundar samlas är det lätt för hundar att fånga och sprida virus. Kennelhosta är behandlingsbar och de flesta hundar återhämtar sig, men det kan få allvarligare konsekvenser hos valpar och hundar med försvagat immunförsvar.

Den mest karakteristiska egenskapen hos kennelhosta är den torrhosta som hundar utvecklar. Vissa människor liknar det vid ljudet av en tutande gås. Andra symtom på kennelhosta inkluderar nysningar, rinnande näsa, slöhet, aptitlöshet och låggradig feber. Eftersom många av dessa symtom även kan förekomma hos hundar med förkylning är det viktigt att alltid rådfråga din veterinär.

Finns det andra orsaker till förkylningssymtom?

Virus är inte det enda som orsakar förkylningssymptom, såsom hosta, nysningar eller rinnande ögon och näsa. En hosta kan också vara resultatet av bakteriella eller parasitära infektioner, såsom hjärtmaskar och maskar. Svampinfektioner och allergier kan också ge förkylningsliknande symtom och kan leda till lungvävnadsskador och eventuellt lunginflammation.

Hur behandlas hundförkylningar?

Om du misstänker att din hund är förkyld är det första du bör göra att ringa din veterinär. Även om en mild förkylning förmodligen inte är något att oroa sig för, är det mycket viktigt att utesluta andra orsaker till din hunds symtom.

Din veterinär kommer att utföra en fysisk undersökning av din hund för att lyssna på hans hjärta och lungor och kan rekommendera en serie diagnostiska tester för att säkerställa att din hund inte lider av ett allvarligare tillstånd. Röntgen, avföringsanalys och blodprov kan hjälpa till att isolera orsaken till din hunds förkylningssymtom och leda till den bästa behandlingsplanen.

Behandling för din hunds förkylning beror på den bakomliggande orsaken. En mild förkylning går oftast över av sig själv. Men om din hunds förkylning visar sig vara en infektion, såsom kennelhosta, kommer din veterinär att rekommendera ett behandlingsprotokoll som kan inkludera vila, antibiotika för sekundära infektioner, hostdämpande medel och vätskor, särskilt om hunden är din valp eller immunförsvagad.

Kan hundar bli förkylda av människor?

Risken för att hundar ska bli förkylda av människor är extremt låga. Virus som orsakar förkylningsliknande symtom hos människor och hundar hoppar sällan från en art till en annan, så du kan ha sinnesfrid när det gäller att ge din hund influensa.

På samma sätt kommer du förmodligen inte att bli förkyld av din hund. Men andra hundar i hemmet eller grannskapet kan löpa risk att drabbas av vilket virus som helst som orsakar din hunds förkylning. Så lek det säkert och håll din hund borta från andra hundar tills den mår bättre.

Läs också  Möt Bon Bon, världens fluffigaste katt

Relaterade inlägg

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!