Início » Husdjur » Kan hundar få matförgiftning? – Användbar information

Kan hundar få matförgiftning? – Användbar information

Matförgiftning är faktiskt vanligare än allmänt misstänkt hos både hundar och människor. Även om det vanligtvis inte är livshotande, kan det fortfarande orsaka problem i ditt husdjurs matsmältning. Här är vad du ska hålla utkik efter och hur du förhindrar matförgiftning hos din hund.

Kan hundar få matförgiftning?

Hundar får matförgiftning, en sjukdom som vanligtvis innebär gastrointestinala störningar orsakade av bakterier eller gifter i maten. Det är ibland svårt att diagnostisera eftersom det finns en mängd olika orsaker till magbesvär hos hundar, inklusive virus eller andra medicinska tillstånd, stress, att äta mänsklig mat som är giftig för hundar eller att äta sopor och bortskämd mat.

Bakteriella orsaker till matförgiftning, såsom staph, har en kort inkubationstid mellan intag och sjukdom. Livsmedel som vanligtvis förknippas med bakteriell matförgiftning inkluderar mjölk och produkter gjorda med mejeriprodukter (t.ex. potatis- och kycklingsallader, gräddfyllda bakverk)korvarna och såsen. Andra livsmedel som har erkänts orsaka matförgiftning hos hundar är rå fisk, underkokt kött och ägg.

Även om tecknen på matförgiftning kan dyka upp snabbt och vara dramatiska, återhämtar sig majoriteten av hundar helt. Om inte djuren fortsätter att kräkas är behandling för matförgiftningsoffer i första hand stödjande.

Här är några av orsakerna till matförgiftning hos hundar som ansvariga hundägare bör vara medvetna om.
Salmonellainfektion hos hundar

Salmonellabakterier kan leva i tarmarna hos djur och människor. En hund kan bli infekterad med salmonella genom att äta förorenad mat. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) noterar att djur kan ha salmonellabakterier i sina kroppar och verka friska – bakterierna kommer att hittas i avföringen från en infekterad hund.

Vissa hundfoder och godsaker kan vara förorenade med salmonella, inklusive torr hundmat, rå sällskapsdjursfoder, hundkex, grisöron och kötthovar.

Även om många hundar är asymtomatiska bärare av salmonella, kan de utveckla dessa symtom och kräva omedelbar behandling med stödjande vård och vätska. Symtom inkluderar:

 • Diarre
 • Blodig avföring
 • Kräkningar
 • Trötthet
 • Feber
 • Aptitlöshet

Även när hundar inte visar några symtom kan de släppa ut bakterier i sin avföring och saliv till människor och andra husdjur i hemmet. Människor kan bli sjuka om de inte tvättar händerna efter att ha kommit i kontakt med infekterade djur, deras mat, sängkläder, godsaker eller vatten.

E. Coli hos hundar

Escherichia coli (E. coli) är en typ av bakterier som finns i tarmkanalen hos friska människor och djur. Vissa typer av E. coli är dock skadliga för hundar och människor och kan orsaka sjukdomar. Mayo Clinic noterar att djur och människor kan få E. Coli-förgiftning genom att konsumera förorenad mat eller dryck, inklusive råvaror, underkokt köttfärs eller opastöriserad mjölk.

I maj 2022 rapporterade American Veterinary Medical Association Journal en ny studie som undersökte förekomsten av E. coli-infektion bland 40 konventionellt tillagade hunddieter (som inte innehåller råa animaliska produkter) och rått köttbaserade dieter (RMBD).

E. coli tar den största avgiften på blodet från mycket unga eller mycket gamla hundar, undernärda hundar eller hundar med försvagat immunförsvar. De vanligaste symtomen på hundar infekterade med E. coli inkluderar:

 • Diarre
 • Uttorkning
 • Kräkningar
 • Ingen aptit
 • Letargi
 • Regelbunden urination
 • Blodig eller grumlig urin

De flesta typer av E. coli är ofarliga eller orsakar relativt korta diarréer hos människor. Men vissa stammar kan orsaka svåra magkramper, blodig diarré och kräkningar. Små barn och äldre vuxna löper risk att utveckla njursvikt.

Listerios hos hundar

Listerios orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Hundar kan bli smittade genom att äta förorenat fågel, kött, ägg, råa grönsaker och opastöriserade mejeriprodukter. Hundfoder har också visat sig vara förorenat med listeria. Matlagning och pastörisering dödar listeriabakterierna s.

Alla hundar är mottagliga, men unga valpar och äldre hundar är mer benägna att ha en allvarlig infektion. Hundar visar sällan symtom, och när de gör det är det vanligtvis lätt mag-tarmbesvär. Andra symtom på listerios kan inkludera:

 • Diarre
 • Kräkningar
 • Feber
 • Träningsvärk
 • Letargi
 • Andningsproblem
 • Brist på koordination
 • Förlust av graviditeten

Oavsett om de visar symtom eller inte, kan hundar bli bärare av bakterierna och fälla dem i avföringen. Människor kan bli smittade genom att hantera förorenad mat till människor eller husdjur, eller genom att röra kontaminerade ytor och redskap och sedan av misstag överföra bakterierna från händerna till munnen. Hos människor kan listerios vara mycket allvarligt, med 90 procent av de infekterade personerna på sjukhus, enligt Food and Drug Administration.

Aflatoxinförgiftning hos hundar

Aflatoxin är ett svamptoxin som infekterar majs och vissa andra grödor under produktion, skörd, lagring eller bearbetning. Hundar är särskilt utsatta för aflatoxinförgiftning om de äter mat med höga halter av detta toxin – eftersom hundar vanligtvis äter samma foder under längre tid byggs gifterna upp i hundens kropp. En hund kan också få aflatoxinförgiftning av att få i sig möglig majs, trädnötter, jordnötter eller spannmål.

Aflatoxinförgiftning kan leda till långvariga hälsoproblem, såsom leverskador. Om du misstänker att din hund visar tecken på aflatoxinförgiftning, ta hunden till en veterinär omedelbart. Symtom inkluderar:

 • Aptitlöshet
 • Letargi
 • Kräkningar
 • Diarre
 • Gulsot

Det finns inga bevis som tyder på att husdjursägare som hanterar produkter som innehåller aflatoxin riskerar att få aflatoxinförgiftning.

Förebyggande av matförgiftning hos hundar

Åtgärder att vidta för att förhindra att din hund blir offer för matförgiftning inkluderar:

Prata med din veterinär om din hunds diet .
Kontrollera utgångsdatumet på alla livsmedel inklusive hundmat, och förvara hundmat på rätt sätt.
Se till att din hund inte kan komma åt kattlådan eller komposthögen . Hundar ska inte lämnas utan uppsikt runt kattlådor och papperskorgar, och ägare bör välja kattlådor som kan förvaras på ett säkert ställe och som kan göras hundsäkra. Tandskottsvalpar, uttråkade hundar, hundar av stora raser och hundar som ofta får människoföda är bland de som är mest benägna att hamna i papperskorgen.
Håll din hund i koppel i okänt territorium för att förhindra att den äter döda eller ruttnande föremål eller spillning från andra djur.
Kasta gammal eller möglig mat – ge inte rester till din hundvän.
Skydda dig själv genom att tvätta händerna efter hantering av hundmat eller godsaker, hundavföring och tvätta hundsängar och filtar ofta.

Läs också  Små fåglar som ser ut som flygande bomullstussar

Relaterade inlägg

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!