Denna klassiska italienska dessert är lätt, krämig och full av smak. Dessutom är den otroligt enkel att göra och kräver ingen bakning.
Allt du behöver är några espressodränkta ladyfingers, mascarponeost och vispad grädde. Lägg dem på varandra och toppa med lite kakaopulver för den perfekta finishen.
Idag ska jag visa dig hur du gör den perfekta tiramisun från början till slut. Allt du behöver är några enkla ingredienser och lite tid för att lägga ihop lagren. Njut av den söta smaken av Italien i ditt eget hem när du gör denna traditionella dessert.
Låt oss komma igång med att göra detta läckra tiramisu-recept!
Ingredienser (för 4 personer)
- 3 äggulor
- 1/4 dl vitt socker
- 1/3 dl Marsala-vin
- 1/2 pund mascarponeost
- 1 1/4 dl vispgrädde
- 1 tesked vaniljextrakt
- 24 nyckelpigor
- 3 msk osötat kakaopulver, för pudring
- Förvärm ugnen till 325 grader Fahrenheit
Metod
1. Förvärm ugnen till 325 grader Fahrenheit.
2. Vispa samman äggulor och socker i en medelstor skål tills blandningen blir ljusgul. Tillsätt Marsala-vinet och rör försiktigt för att kombinera. Ställ åt sidan.
3. Vispa ihop mascarponeosten och grädden i en separat skål tills den är tjock och krämig. Tillsätt vaniljextraktet och blanda väl.
4. Vänd ner ägguleblandningen i mascarponeblandningen tills den är väl blandad. Ställ åt sidan.
5. Lägg ladyfingers på ett bakplåtspapper och grädda i 10 minuter, eller tills de är lätt rostade. Låt svalna helt.
6. Placera hälften av ladyfingers i en 9-tums fyrkantig bakform. Sprid hälften av mascarponeblandningen över ladyfingers, toppa sedan med återstående ladyfingers. Bred resterande mascarponeblandning över nyckelpigorna.
7. Pudra kakaopulver över toppen av tiramisun. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar före servering.
Se denna publikation på Instagram
Historien om tiramisu
Tiramisu är en italiensk dessert som först dök upp på 1960-talet. Den tros ha skapats av en konditor i staden Treviso.
Namnet på desserten betyder ”plocka upp mig” på italienska och man tror att den skapades för att ge människor en energikick efter en lång arbetsdag.
Det ursprungliga receptet bestod av omväxlande lager av ladyfingerkex och en blandning av ägg, socker och mascarponeost. Blandningen smaksattes sedan med kaffe och kakaopulver och toppades med mer mascarponeost och kakaopulver.